1ος ΚΥΚΛΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΩΝ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2022

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΩΝ & ΤΕΧΝΩΝ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥ CARL ORFF

 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 50 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ 320 ΕΥΡΩ

 

Το τμήμα αυτό έχει σαν στόχο να αναπτύξει τη φαντασία, την αισθητική καλλιέργεια, τη δημιουργικότητα μέσω της μουσικής, της κίνησης, του λόγου , Αλλά και να παρέχει, μέσα από παραδείγματα εφαρμογής, το βασικό θεωρητικό πλαίσιο της σύγχρονης μουσικής παιδαγωγικής.. Πρόκειται για έναν κύκλο επιμορφωτικών μαθημάτων που απευθύνεται σε μουσικούς, δασκάλους, νηπιαγωγούς, ηθοποιούς, χορευτές και γενικότερα σε όλους όσους θέλουν να ενημερωθούν για τις σύγχρονες παιδαγωγικές με κατάλληλο υλικό στον τομέα της μουσικοκινητικής CARL ORFF, Dalcrose, Kodaly. Οι απόφοιτοι του τμήματος θα αποκτήσουν τα κατάλληλα εφόδια για να μπορέσουν να βοηθήσουν το παιδί να εξελιχθεί σε μια δημιουργική προσωπικότητα, μέσω της καλλιτεχνικής έκφρασης.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

 1. Γνωριμία με τα όργανα της ορχήστρας CARL ORFF & χρήση καθημερινών αντικειμένων (ποτηράκια, κουτάλια, κουβάδες, κτλ.), αλλά και του σώματος ως μουσικών οργάνων – για να καλύψουμε και την εξ αποστάσεως παρακολούθηση
 2. Δημιουργία μουσικών συνόλων
 3. Η Μουσική και άλλες τέχνες- Μουσική και άλλα γνωστικά αντικείμενα
 4. Παιδικά τραγούδια σε συνδυασμό με χορογραφίες & Ο ρόλος και η σημασία του τραγουδιού στη μουσική αγωγή των παιδιών: Τραγούδι και κίνηση, τραγούδι και λόγος, τραγούδι και αυτοσχεδιασμός
 5. Αυτοσχεδιασμός σαν μέσο έκφρασης
 6. Μουσικά όργανα ως αντικείμενα
 7. Το τρίπτυχο λόγου, φωνής, κίνησης και η σημασία του για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας
 8. Η μουσική ως αφορμή για θεατρικό παιχνίδι και το θεατρικό παιχνίδι ως αφορμή για μουσικές εξερευνήσεις
 9. Μουσική & Ενεργητική μουσική ακρόαση μέσα από κίνηση, εικαστική και θεατρική απόδοση μουσικών ιδεών, ρυθμική συνοδεία ηχογραφημένης μουσικής κ.α.
 10. Μεθοδολογία δημιουργίας μουσικοκινητικής παράστασης με αφορμή τραγούδια, ποιήματα, ιστορίες, μουσικά κομμάτια, κ.α.

Η διδασκαλία θα γίνεται με εναλλαγή των καθηγητών, ανάλογα με το θέμα

Το σεμινάριο προσφέρεται για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά και για παρακολούθηση εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμεί ο συμμετέχοντας χωρίς να παρακωλύεται ο βιωματικός του χαρακτήρας

 

********************************************************************************

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΤΜΗΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ    

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 60 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ 350 ΕΥΡΩ 

 

Δύο λέξεις μαγικές για το χώρο του νηπιαγωγείου, του σχολείου και όχι μόνο. Το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα ταξίδι στη φαντασία. Μέσα από διάφορες τεχνικές και υλικά, τα παιδιά παίζουν ελεύθερα, αναπτύσσουν τη δημιουργική τους ικανότητα. Διαμέσου του θεατρικού παιχνιδιού, τα παιδιά αντιλαμβάνονται, πειραματίζονται, ευαισθητοποιούνται, συνεργάζονται, δημιουργούν και παίρνουν πρωτοβουλίες και ρόλους, φτιάχνουν το δικό τους μαγικό χώρο και ξεκινούν!!! Ας μην διστάσουμε να αποκτήσουμε αυτή την εμπειρία. Απαιτείται μόνο θέληση και μεράκι. Οι κύκλοι μαθημάτων περιλαμβάνουν:

 • Θεατρικά παιχνίδια • Οργάνωση του Θεατρικού Παιχνιδιού ανάλογα με τους στόχους του εκπαιδευτικού
 • Θεατρική κίνηση του σώματος μέσω έκφρασης • Θέατρο Σκιών
 • Διδασκαλία και οργάνωση θεατρικής παράστασης • Αυτοσχεδιασμός,
 • Ασκήσεις λόγου, φωνής
 • Οι τέσσερις φάσεις του Θεατρικού παιχνιδιού  • Δημιουργία Χοροθεατρικής Παράστασης
 • Το θέατρο στην Εκπαίδευση • Στοιχεία σκηνοθεσίας και πρακτικής εφαρμογής
 • Δραματοποίηση παραμυθιού • Δημιουργική Γραφή
 • Στοιχεία Μουσικοκινητικής Αγωγής • Εκπαιδευτικό Δράμα
 • Αφήγηση Παραμυθιού • Το Θέατρο στην Εκπαίδευση κ.α.

 

Η διδασκαλία θα γίνεται με εναλλαγή των καθηγητών, ανάλογα με το θέμα

Το σεμινάριο προσφέρεται για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά και για παρακολούθηση εξ αποστάσεως, εφόσον το επιθυμεί ο συμμετέχοντας χωρίς να παρακωλύεται ο βιωματικός του χαρακτήρας

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ (ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ & ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΗΛΑΪΤΗ ΜΑΡΙΑ (Καθηγήτρια Μουσικοκινητικής & Θεατρικής Αγωγής)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Ο στόχος ενός τέτοιου θεατρικού παιχνιδιού είναι πολύ συγκεκριμένος και ορισμένος από τον/την εκπαιδευτικό. Μπορεί να είναι κάποια μαθηματική έννοια, ένα λογοτεχνικό έργο ή ένα φυσικό φαινόμενο. Το ζητούμενο είναι η κατανόηση από τους μαθητές της διαπραγματευόμενης έννοιας όχι μόνο σε ένα γνωσιακό επίπεδο αλλά και σε ένα βιωματικό-συναισθηματικό.Δεδομένου ότι η βιωματική γνώση είναι και αυτή που συνήθως ‘εγγράφεται’ καλύτερα στους μαθητές, το θεατρικό παιχνίδι στην εκπαιδευτική πράξη αποτελεί ισχυρό εργαλείο μετάδοσης γνώσης. Οι μαθητές μέσα από θεατρικές τεχνικές, διαδικασίες παιχνιδιού και πολλαπλά ερεθίσματα έρχονται σε επαφή με την νεοεισερχόμενη έννοια την κατανοούν καλύτερα και μέσα από τη δυναμική της ομάδας ενισχύονται, έτσι ώστε να κάνουν κτήμα τους τελικά τον εκπαιδευτικό στόχο.

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ CARL ORFF

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 8  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΓΑΛΙΑΝΟΥ  (PhD,Εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Χορού & Μουσικοκινητικής Αγωγής –Ε.Ε.Π., Τ.Ε.Α.Π.Η., Ε.Κ.Π.Α.)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Κάθε αναφορά στη μουσικοκινητική αγωγή Carl Orff, εξ ορισμού περιλαμβάνει την κίνηση ως  δομικό στοιχείο  και ως βασικό μέσο αυτής  της προσέγγισης. Όμως σε ποια είδη κίνησης αναφερόμαστε; Πώς συνδέεται η κίνηση με τον ήχο, το ρυθμό και τη μουσική; Πώς αξιοποιείται η κίνηση στη διδασκαλία; Με ποιο τρόπο οι συνδέσεις αυτές συμβάλουν  στους στόχους της μουσικοκινητικής αγωγής Carl Orff και –γενικότερα- στη μουσική παιδαγωγική; Στο σεμινάριο θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε αυτά τα ερωτήματα μέσα από πρακτικά παραδείγματα τα οποία συνδέονται με την ιστορία και τη θεωρία της μουσικοκινητικής αγωγή Carl Orff.

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ  ΜΑΡΙΖΑΣ (Ηθοποιός – Εμψυχωτής  Θεάτρου – Θεατρικού Παιχνιδιού)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Σκοπός του εργαστηρίου είναι: ●  Να εξοικειώσει τους συμμετέχοντες με τη μέθοδο του Θεατρικού Παιχνιδιού και της Δραματοποίησης. ● Να παρουσιάσει Θεατρικές Τεχνικές και Παιχνίδια που μπορούν να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς στις καλλιτεχνικές δραστηριότητες όσο και στη διαθεματική εργασία στο σχολείο. ● Να αναπτύξει δραστηριότητες αίσθησης, κίνησης, έκφρασης, ώστε οι συμμετέχοντες να μπορούν να  μπαίνουν στη σύμβαση του παιχνιδιού ●  Να αποκτήσουν επαφή με την Παιδαγωγική Θεάτρου σε θεωρητικό επίπεδο.

Το εργαστήρι περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα: Θεατρικό Παιχνίδι – Δραματοποίηση, Θεατρικές Τεχνικές, Παιχνίδια Θεατρικής Έκφρασης, Επινόηση και σκηνική απόδοση ιστοριών.Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν: Παιχνίδια Γνωριμίας, Παιχνίδια Μεταμόρφωσης, Ασκήσεις Χαλάρωσης – Παρατήρησης και Συγκέντρωσης της Προσοχής, Παιχνίδια Σωματικής Κίνησης και Έκφρασης, Λεκτικά και Ρυθμικά Παιχνίδια, Αυτοσχεδιασμούς.

Το εργαστήρι θα διερευνήσει στην πράξη ερωτήματα όπως: τι παιχνίδια μπορώ να χρησιμοποιήσω και πώς μπορώ να επινοώ παιχνίδια; Πώς διευκολύνω τις ιδέες των παιδιών στο να φτιάχνουν τις δικές τους ιστορίες; Πώς χρησιμοποιώ τη θεατρική εμπειρία για να κάνω το μάθημα ενδιαφέρον; Πώς εμψυχώνω ένα θεατρικό εργαστήρι; Ποιος είναι ο ρόλος μου ως εμψυχωτή-τριας;

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΚΟΥΩ ΚΑΙ ΤΡΑΓΟΥΔΩ, ΠΑΙΖΩ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ: ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΣ ΤΙΣ ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ & ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΑΛΙΟΥ (Εκπαιδευτικός Μουσικής, Διδάκτωρ ΤΜΣ Ιονίου Παν/μίου «Μέλος Διδακτικού Πακέτου Μουσικής Α΄ και Β΄ Δημοτικού»)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

 Η μουσικοκινητική αγωγή αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαίδευσης του παιδιού της προσχολικής και πρωτοσχολικής ηλικίας και στοχεύει πρωτίστως στην αισθητική καλλιέργεια και στην ανάπτυξη των μουσικών δεξιοτήτων των παιδιών, αλλά και στην ενίσχυση της μάθησης σε άλλα γνωστικά αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, θα παρουσιαστούν οι βασικές αρχές της μουσικής διδασκαλίας -μάθησης στην πρώτη παιδική ηλικία και θα προταθούν  δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες, κάθε εκπαιδευτικός, είτε διαθέτει εξειδικευμένες μουσικές γνώσεις είτε όχι, μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να κατακτήσουν τη μουσική γνώση με ευχάριστο, βιωματικό και δημιουργικό τρόπο. Ερωτήματα όπως τα παρακάτω θα διερευνηθούν κυρίως μέσα από ποικίλες βιωματικές δραστηριότητες, αλλά και μέσα από αναφορές στα δεδομένα της σύγχρονης βιβλιογραφίας. Πώς αναπτύσσεται και ενισχύεται η ρυθμική και μελωδική αντίληψη και μνήμη των παιδιών; Με ποιους τρόπους μπορεί να καλλιεργηθεί η μουσική δημιουργικότητά τους και να τροφοδοτηθεί η έμφυτη τάση τους να εκφράζονται και να μαθαίνουν μέσα από το τραγούδι, την κίνηση, την ενεργητική μουσική ακρόαση και τον μουσικό αυτοσχεδιασμό; Θα προταθεί επίσης κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που μπορεί να αξιοποιηθεί από τους εκπαιδευτικούς και τους μικρούς μαθητές.

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ (70 ΩΡΩΝ)

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΚΟΣΤΟΣ 500 ΕΥΡΩ

 

Αναστασία Κατσούγκρη (Απόφοιτη Π.Τ.Δ.Ε -Ειδική Παιδαγωγός , Υπ Διδάκτωρ)

ΣΑΛΩΜΗ ΚΑΦΟΥΡΗ (PhD Ψυχολόγος)

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ (ΜSc Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια – Συστημική Θεραπεύτρια Ατόμου & Οικογένειας)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ (PhD Επικοινωνιολόγος, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας -Συστημική Θεραπεύτρια Ατόμου & Οικογένειας)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΡΟΣ (ΜD PhD ΜSc  Παιδοψυχίατρος)

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΩΡΟΥ  (Φιλόλογος, Ψυχολόγος MSc Εφηβικής & Αναπτυξιακής Υγείας)

 

ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ: ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 • Ενεργητική ακρόαση • Αντανάκλαση συναισθήματος • Αντανα­κλαση περιεχομένου Περίληψη σύνθεση • Ενσυναίσθηση (empathy)

*******************************

ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ  22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

 • Πώς μπορώ να διαχειριστώ τη συμπεριφορά του παιδιού •Λειτουργική ανάλυση συμπεριφοράς •Διαχείριση και τροποποίηση της συμπεριφοράς

*******************************

ΔΙΑΧΥΤΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΡΑΧΕΣ ΣΤΟ ΦΑΣΜΑ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΥΠΟΥ ASPERGER

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Είναι στο φάσμα του Αυτισμού άραγε; Έχει asperger; ως θα το καταλάβω; Πως θα το αντιμετωπίσω;

*******************************

(ΔΕΠ-Υ)ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ – ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ  5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 • Δεν είναι συγκεντρωμένος •Είναι αφηρημένος• «Δεν προσέχει στο μάθημα •Είναι συνεχώς όρθιος μέσα στην τάξη •Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις φράσεις; •Ποια παιδιά αφορά;

*******************************

ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΗ – ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 • Προσεγγίσεις – τρόπος αντιμετώπισης και αποκατάστασης, • Aντιμετώπιση – εκπαίδευση, αποκατάσταση – κοινωνική ένταξη.

******************************

ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΑΙΤΙΑ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΗΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΥΠΟΥ ASPERGER

ΣΑΒΒΑΤΟ 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Είναι στο φάσμα του Αυτισμού άραγε; Έχει asperger; Πως θα το καταλάβω; Πως θα το αντιμετωπίσω;

*******************************

ΤΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ & ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

 • Αρχή μουτζουρώνει και μετά αποτυπώνει • Σχεδιάζει
 • Η κατανόηση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ερμηνείας
 • Μελέτες περιστατικών • Πρακτική εφαρμογή περιστατικών

*******************************

ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

ΣΑΒΒΑΤΟ  26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Αγχώδεις διαταραχές Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, Διαταραχή αποφυγής) • Ψυχαναγκαστική-Καταναγκαστική Διαταραχή • Σχολική φοβία – Σχολική άρνηση • Παιδική Ψύχωση

 

***************************

ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΔΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 3  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 • Ανάπτυξη και βελτίωση της δημιουργικής σκέψης των παιδιών με τη χρήση ειδικών τεχνικών και μεθόδων• Αξιοποίηση της ικανότητας αυτής στο σχολείο

*******************************

ΓΟΝΙΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ, ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 • Ανάπτυξη των δυσκολιών που βιώνουν οι σημερινοί γονείς, • διαφορετικοί  τύπους γονέων βάση της θεωρίας της συναισθηματικής νοημοσύνης,

*******************************

 

Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 • Το σχολείο ως σύστημα • Διαχείριση συναισθήματος
 • Συναισθηματική αγωγή  • Συναισθηματική νοημοσύνη

******************************

 

Συμβουλευτική αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών παιδιών &  εφήβων

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ

 • Διατροφικές συνήθειες των παιδιών και παράγοντες που τις δια­μορ­φώνουν
 • Είδη διατροφικών διαταραχών
 • Διατροφικές διαταραχές κατά την παιδική και εφηβική ηλικία
 •  Είδη διατροφικών διαταραχών
 •  Αντιμετώπιση δια­τροφικών διαταραχών
 •  Πότε μια διαταραχή είναι παθολογική

*******************************

ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 • Χαρακτηριστικά της σεξουαλικής κακοποίησης σε παιδιά,
 • επίπτωση της κακοποίησης στο παιδί και στο οικογενειακό σύστημα.

*******************************

ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ & ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ  11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 • Προβλήματα συμπεριφοράς στο σχολικό περιβάλλον
 • Καταστάσεις που δυσκολεύουν εκπαιδευτικούς – μαθητές – γονείς
 • Οι μαθησιακές δυσκολίες στο σχολικό περιβάλλον

*******************************

Η ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 • Τρόποι προσέγγισης και αντιμετώπισης δυσκολιών
 • Το νομικό πλαίσιο
 • Τις δομές της Ειδικής Αγωγής αλλά και τον τρόπο να προσεγγίζουν γονείς και μαθητές ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους

*******************************

ΚΑΛΛΙΕΡΓΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΣΚΕΨΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

 • Θέματα που σχετίζονται με τις μεθόδους αξιολόγησης του δημιουργικού παιδιού, καθώς και με τις πικοίλες τεχνικές καλλιέργειας και ανάπτυξης της δημιουργικής σκέψης,
 • θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο.

*******************************

ΠΑΙΔΙ & ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ

 • Τι σημαίνει όμως αυτό και πως καθορίζει η λέξη “επιθετικό” ένα παιδί;διερεύνηση της σημασίας του όρου “επιθετικότητα” και των παραγόντων (βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών) που επηρεάζουν την εκδήλωση της.

*******************************

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΓΝΊΔΙ &  ΠΑΙΓΝΊΔΙ ΡΟΛΟ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

ΣΑΒΒΑΤΟ  18 ΜΑΡΤΙΟΥ

 • Αναπτύσσει την επικοινωνίας & Από την θεωρία στην πράξη θα μάθουμε παίζοντας κι εμείς πως θα βοηθήσουμε τα παιδιά με αναπηρία να βρούνε το χώρο τους στην ομάδα της τάξης τους.

*******************************

ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΕΠΟΠΤΕΙΑ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ  1  ΑΠΡΙΛΙΟΥ

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΑΣΙΚΕΣ ΔΕΞΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ – ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ (ΜSc Κλινική Ψυχολόγος, Ψυχοθεραπεύτρια – Συστημική Θεραπεύτρια Ατόμου & Οικογένειας)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ (PhD Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας -Συστημική Θεραπεύτρια Ατόμου & Οικογένειας)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Το περιεχόμενο της ημερίδας αποτελεί τη βάση των γνώσεων για οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα στη Συμβουλευτική. Τα οφέλη του σεμινα­ρίου είναι σημαντικά για κάθε φοιτητή ή επαγγελματία των ανθρωπιστικών επιστημών αλλά και για μάναντζερς, ειδικούς στο μάρκετινγκ, ιατρούς και γενικότερα επαγγελματίες στην εξυπηρέτηση κι επικοινωνία. Στους συμμετέχοντες προσφέρεται η ευκαιρία να διδαχθούν και να εφαρμόσουν τις βασικές δεξιότητες της Συμβουλευτικής όπως: • Ενεργητική ακρόαση, • Αντανάκλαση συναισθήματος, • Αντανάκλαση περιεχομένου, • Περίληψη / σύνθεση • Ενσυναίσθηση (empathy). Στα πλαίσια της ημερίδας θα πραγματοποιηθούν ποικίλες ασκήσεις ώστε οι συμμετέχοντες να επιτύχουν την εφαρμογή της θεωρίας άμεσα.

 

 ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ & ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ « Ο ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ »

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑ of Arts in Education, of Arts στις Θεατρικές Σπουδές (Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

«Στη Μύκονο, στη Σέριφο, στη Σίκινο, στη Μήλο, πετάς κυπαρισσόμηλο και γω πετάω μήλο. Στην Αμοργό, στην Κίμωλο, στη Νιο, στη Σαντορίνη, μου στέλνεις κιτρολέμονο σου στέλνω μανταρίνι» λέει ο Ν. Γκάτσος τραγουδώντας την ομορφιά  των Κυκλάδων. Ο Κυκλαδικός πολιτισμός χάνεται στα βάθη των αιώνων όμως τα χνάρια του μας αφηγούνται το μεγαλείο του. Τα ειδώλια , αυτά τα μαρμάρινα αγαλματίδια που σήμερα στολίζουν το μουσείο μπορούν να μας περιγράψουν πολλές καθημερινές ιστορίες. Στο συγκεκριμένο θεατρικό εργαστήριο δε θα μείνουμε στην περιγραφή και την αφήγηση θα μπούμε σε ρόλους για να περιηγηθούμε  στα σοκάκια εκείνων των καιρών. Το σμιλευμένο μάρμαρο θα σπάσει και θα πιάσει το νήμα της ζωής για να το φέρει στο εδώ και το τώρα.

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ & ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΗ ΜΕΘΟΔΟ “FAMILY MUSIC”

Για παιδιά ηλικίας: 12 μηνών έως 3 ετών

Διάρκεια εκπαίδευσης:  25 ώρες

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ  16 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ

Οι εισηγητές του προγράμματος:

ΟΛΥΜΠIΑ ΑΓΑΛΙΑΝΟY (PhD),  Ε.Ε.Π., διδακτικής της κίνησης και της μουσικής Τ.Ε.Α.Π.Η. , Ε.Κ.Π.Α.)

ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΝΙΑΡΗ  (PhD),  Π.ΑΜΑΚ, Ε.ΔΙ.Π. (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό)

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΜΠΑΚΟΜΗΤΡΟΥ (PhD),ΜSc Κλινική Νοσοκομειακή Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος, Συνεργάτιδα Παν/μίου Αθηνών)

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ (ΜΑ, PhD, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, ΤΕΑΠΗ, ΣΕΑ, ΕΚΠΑ)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ (Υπ. Διδάκτωρ, ΜSc Μουσικοπαιδαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 150 ΕΥΡΩ

 

To family music είναι ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στην κατάρτιση για όσους/ες επιθυμούν να ασχοληθούν με τη μουσική και την κίνηση στα παιδιά της βρεφικής και της πρώτης παιδικής ηλικίας συνοδεύονται από έναν από τους γονείς τους. Η απαίτηση για δημιουργία ομάδων βρεφών/νηπίων και γονέων είναι όλο και πιο συχνή. Η ενασχόληση μαζί τους είναι απαιτητική και ιδιαίτερα ευαίσθητη λόγω της σημαντικότητάς της ηλικίας και της σχέσης γονέα/παιδιού. Στην ηλικία αυτή το παιδί μαθαίνει , κυρίως, μέσα από τη μοναδική σχέση που αναπτύσσει με τους γονείς του οι οποίοι είναι «οι σημαντικοί άλλοι» της ζωής του. Μαθαίνει, επίσης να κινείται και μαθαίνει μέσα από την κίνηση. Επίσης, η αισθητηριακή του ανάπτυξη και ολοκλήρωση οδηγεί στην ανάπτυξη των αντιληπτικών ικανοτήτων του και απαιτεί στόχο και προαπαίτηση κάθε μαθησιακής διαδικασίας.   Το πρόγραμμα διαμορφώθηκε με βάση τα σύγχρονα δεδομένα παιδαγωγικής της μουσικής και του χορού, της ψυχολογίας και της κοινωνιολογίας. Στόχος του family music  είναι, μετά την ολοκλήρωσή του οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες να γνωρίζουν:•        Βασικές γνώσεις αναπτυξιακής ψυχολογίας• Κοινωνικότητα, κίνηση,  αντίληψη , συναισθηματική ανταπόκριση • Κατάλληλες δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία   • Η λειτουργία του εγκεφάλου σε σχέση με τις τέχνες •Η συμβολή της μουσικής στην ανάπτυξη των εγκεφαλικών λειτουργιών • Η μουσική στην ψυχολογία  • Καλές πρακτικές στη διδασκαλία της μουσικής βασισμένες στον τρόπο που λειτουργεί, αναπτύσσεται και μαθαίνει ο εγκέφαλος•   Βασικές τεχνικές μουσικοκινητικής αγωγής • Βασικές τεχνικές ανάπτυξης αντιληπτικών ικανοτήτων • Κριτήρια επιλογής υλικού κατάλληλου  Τρόπους αξιοποίησης του υλικού •         Τρόπο σκέψης οργάνωσης δραστηριοτήτων που αναφέρονται σε νήπια και γονείς•        Τρόπους διαχείρισης και ενίσχυσης της μουσικής σχέσης γονέα-παιδιού•        Τρόπους διαχείρισης κρίσεων στην ομάδα •Παράλληλα αναπτύσσουν δεξιότητες και ικανότητες απαραίτητες για να μπορούν να διαχειριστούν τέτοιες ομάδες. Συγκεκριμένα: • Καλλιεργούν τις μουσικές και κινητικές δεξιότητες ·  Αναπτύσσουν εκφραστικές και δημιουργικές ικανότητες • Καλλιεργούν την παρατηρητικότητα και την κριτική σκέψη•        Αναπτύσσουν την αυτοεπίγνωσή τους •Αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση Το περιεχόμενο του προγράμματος του family music  βασίζεται στο συνδυασμό τεχνικών που προέρχονται από μουσικές και μουσικοκινητικές εκπαιδευτικών προσεγγίσεων (Orff, Dalcroze, Kodály, Suzuki, Gordon), από το δημιουργικό χορό και την ψυχοκινητική αγωγή. Αντιμετωπίζει τη μύηση του παιδιού στο μουσικό κόσμο όπως στη μύησή του στη μητρική του γλώσσα. Εστιάζει στη σχέση νηπίου γονέα η οποία οφείλει να βρίσκεται στο επίκεντρο, όταν απευθυνόμαστε σε αυτές τις ηλικίες. Η σχέση αυτή οδηγεί με ευχάριστο και παιγνιώδη τρόπο στον κόσμο της τέχνης της μουσικής και του χορού. Αντιμετωπίζει την κίνηση και το χορό ως τις δύο κατ’ εξοχήν κοινωνικές τέχνες στις οποίες όλοι και όλες μπορούν να συμμετέχουν και η συμμετοχή σε αυτές οδηγεί στην ολόπλευρη ανάπτυξη. Η εκπαίδευση του family music  περιλαμβάνει πρακτικό και θεωρητικό μέρος. Οργανώνεται σε τρεις ενότητές  οι οποίες αλληλοεπιδρούν και συνδέονται συνδέονται άρρηκτα μεταξύ τους: μουσική, κίνηση, ψυχολογία .Η ενεργή συμμετοχή απαιτεί προϋπόθεση κατανόησης των αρχών και των τεχνικών. Πραγματοποιείται μέσα από:·         Πρακτικά εργαστήρια, •  Διαλέξεις •  Προβολές, • Αναστοχαστικές συναντήσεις, •  ΕποπτείεςΟι συμμετέχοντες/ουσες θα λάβουν υλικό ξεχωριστά για κάθε θεματική ενότητα-   Στο πρόγραμμα family music  μπορούν να εκπαιδευτούν  μουσικοί, γυμναστές, βρεφοκόμοι, νηπιαγωγοί και ειδικοί προσχολικής αγωγής, ειδικοί ψυχικής υγείας ψυχολόγοι, εργοθεραπευτές, λογοθεραπευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, καθώς και προπτυχιακοί ή μεταπτυχιακοί φοιτητές των αντίστοιχων κλάδων.

Σημείωση: Το σεμινάριο  προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ  ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ 

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΩΡΟΥ  (Φιλόλογος, Ψυχολόγος MSc Εφηβικής & Αναπτυξιακής Υγείας)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Η ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους ειδικούς και φοιτητές που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας (δασκάλους, νηπιαγωγούς, λογοπεδικούς, ψυχολόγους, ιατρούς, εκπαιδευτικούς κ.α.)καθώς και γονείς που θέλουν να κατανοήσουν τις ανάγκες και δυσκολίες του γονέα σε σχέση με τον ρόλο του.

Στόχοι: Να γνωρίσουν το  θεωρητικό πλαίσιο το οποίο είναι χρήσιμο  δουλεύοντας με τον γονέα (Συστημική προσέγγιση, Συνδιαλεκτική Ανάλυση,Συμπεριφορισμός, Αντλεριανή προσέγγιση)

 • Να προβληματιστούν και να ασκηθούν βιωματικά σε θέματα επικοινωνίας με το παιδί, οριοθέτησης, διαχείρισης κρίσεων και ενίσχυσης της ψυχικής ανθεκτικότητάς του.
 • Να εισαχθούν σε ειδικότερα θέματα συμβουλευτικής γονέων παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ή χαρισματικότητα.

 

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΞΕΡΕΥΝΩΝΤΑΣ ΤΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ & ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

 

Εκδόσεις ΝήσοςΣΑΒΒΑΤΟ   22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  •    Κόστος 20 ευρώ 

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ (ΜΑ, PhD, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, ΤΕΑΠΗ, ΣΕΑ, ΕΚΠΑ)

 

Τα μουσικά παιχνίδια αποτελούν ένα εργαλείο διδασκαλίας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τα οποία στοχεύουν στην αποτελεσματική διδα­σκα­λία των στοιχείων της μουσικής. Τα χαρακτηριστικά αυτά μπορούμε να τα ταξινομήσουμε ως εξής: Έχουν ξεκάθαρο μουσικό στόχο ο οποίος μπορεί να είναι εμφανής στα παιδιά ή να υποφώσκει ανάλογα με το τι θέλουμε να επιτύχουμε, έχουν βιωματικό χαρακτήρα δηλαδή κάνουμε και μαθαίνουμε και δεν περιοριζόμαστε στην πληροφορία, η οποία μπορεί και να απουσιάζει ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, δεν είναι ανταγωνιστικά αλλά προάγουν τη συνεργασία όπως ακριβώς σε ένα σύνολο μουσικής ή μια χορωδία, έχουν παιγνιώδη και συχνά χιουμοριστικό χαρακτήρα και θεωρητικά (ανάλογα με την ομάδα) μπορούμε να εισάγουμε όλες τις μουσικές έννοιες. Η ημερίδα περιλαμβάνει βιωματικές προσεγγίσεις αλλά και θεωρητικές συζητήσεις. Απευθύνεται σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να βιώσουν τις μουσικές έννοιες μέσω μουσικών παιχνιδιών αλλά και να τις ερμηνεύσουν με θεωρητικό υπόβαθρο. Δεν απαιτούνται «μουσικές γνώσεις» αλλά η ευαισθησία όσων συμμετέχουν στο φαινόμενο της μουσικής το οποίο είναι κυρίαρχο σε έναν κόσμο ακουόντων.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ CARL ORFF

(Ένα ποίημα, ένα πεζό, ένας πίνακας ζωγραφικής ή μια ασπρόμαυρη φωτογραφία μπορούν να ζωντανέψουν μουσικά, εμπλουτίζοντας το μάθημα μας.)

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 23  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ (ΜSc Μουσικοπαιδαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Οι τέχνες, παρόλο που είναι γνωστό πως έχουν κοινά στοιχεία μεταξύ τους, σπάνια αντιμετωπίζονται ολιστικά. Όταν γίνεται αυτό, συνήθως, συμβαίνει επικοινωνώντας δύο τέχνες μεταξύ τους προσφέροντας έμπνευση η μία στην άλλη (Παράδειγμα, η μουσική για το χορό, ένας πίνακας ζωγραφικής για τη μουσική ή ένα γλυπτό για τη ζωγραφική).

Οι τέχνες, όμως, αποτελούν τα μέσα κατανόησης του πολιτισμού, τα οφέλη τους για το παιδί, τον ενήλικα, στα πλαίσια της εκπαίδευσης ή έξω από αυτήν, είναι κοινά και ευρέως γνωστά. Η δημιουργική σκέψη των παιδιών, από την άλλη μεριά, εξαρτάται από τις τέχνες, πόσο μάλλον, από τη σύνδεση αυτών. Σ’ αυτό το σεμινάριο θα δούμε ολιστικά τις τέχνες μέσα από τις δυνατότητες που μας δίνει το σύστημα Carl Orff.  Η ζωγραφική, η γλυπτική, το θέατρο, ο λόγος (λογοτεχνία και ποίηση), ο κινηματογράφος κλπ  θα ενωθούν με τη μουσική για να δημιουργήσουμε εκπαιδευτικές δραστηριότητες για την εκπαίδευση, αλλά και για να δούμε με μία νέα οπτική εμείς οι ίδιοι, το πως μπορούν να ενσωματωθούν οι τέχνες συνολικά στη ζωή.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

 

Διδασκαλία: ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΟΜΠΛΕΡ (Μουσικός – Μουσικοθεραπευτής)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 30 ΩΡΕΣ

ΚΟΣΤΟΣ 300 ΕΥΡΩ

 

ΗΜΕΡΕΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ:

ΚΥΡΙΑΚΗ   23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ  6  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ,

ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ, ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 

Σημείωση: Το σεμινάριο  προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΓΙΑ ΒΡΕΦΗ & ΝΗΠΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ    

Για παιδιά ηλικίας 1,5 ετών έως 3,5 ετών Διάρκεια εκπαίδευσης:  25 ώρες

 

Οι εισηγητές του προγράμματος:

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ (Συγγραφέας, Σκηνοθέτης & Θεατρολόγος)

ΜΑΡΙΑ ΜΗΛΑΪΤΗ (Καθηγήτρια Μουσικοκινητικής & Θεατρικής Αγωγής)

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΡΟΣ (MD, ΜSc Παιδοψυχίατρος)

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ  (Υπ. Διδάκτωρ, ΜSc Μουσικοπαιδαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 150 ΕΥΡΩ

 

Το παιχνίδι είναι η πρώτη μύηση του παιδιού στην τέχνη. Το θέατρο είναι ένα παιχνίδι. Ίσως και το πρώτο παιχνίδι μεταξύ μητέρας και παιδιού. Ρόλοι που εναλλάσσονται στην καθημερινότητά τους σε μια αλληλεπίδραση όλο συναίσθημα. Το ίδιο συμβαίνει και με το συμβολικό παιχνίδι όταν τα παιδιά μεταξύ τους χτίζουν σχέσεις στον παιδικό σταθμό.

Το θεατρικό παιχνίδι έχει θέση σε αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία;

Ναι, το θεατρικό παιχνίδι είναι ένα καθαρά δημιουργικό συμβάν που προσφέρει στα παιδιά άμεση ικανοποίηση. Δεν υπάρχει ακριβής κώδικας που να καθορίζει τι ακριβώς μπορεί να είναι ένα δημιουργικό συμβάν. Ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος επικοινωνίας και έκφρασης που καλλιεργεί τη φαντασία και την κριτική σκέψη, αναπτύσσει τη σωματική  έκφραση και το λόγο του παιδιού. Έτσι εμψυχώνοντας τους γονείς μαζί με τα παιδιά τους  προσφέρεις τα εργαλεία και τις δυνατότητες του θεάτρου, να διερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον κόσμο αντάμα μέσα από την συνύπαρξη και τη χαρά.

Από την άλλη, η μορφή και οι τεχνικές του θεατρικού παιχνιδιού μπορούν να μεταβάλλουν τον στερεότυπο τρόπο της διδασκαλίας των νηπίων σε μια δημιουργική ευχάριστη διαδικασία. Με θεατρικές ασκήσεις: Γνωριμίας, Ενεργοποίησης, Συγκέντρωσης, Εμπιστοσύνης, Παρατηρητικότητας, Μνήμης, Αυτοσχεδιασμού, Δραματοποίησης, Παντομίμας και Χαλάρωσης τα παιδιά κάνουν μια βουτιά στα βάθη της φαντασίας τους δημιουργώντας φανταστικούς ήρωες πλάθοντας παραμυθένιες πρωτότυπες ιστορίες.

Αυτές οι πρωτότυπες ιστορίες είναι δικές τους και αβίαστα μπορούν να μεταμορφωθούν σε θεατρική παράσταση.

Το θεατρικό παιχνίδι μυεί τα παιδιά στο θεατρικό φαινόμενο. Δε τα μαθαίνει πώς να γίνουν ηθοποιοί και πώς να υποκρίνονται. Άλλα να εκφράζονται αυθόρμητα. Και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η θεατρική παράσταση που θα παρακολουθήσουν οι γονείς τους να είναι γεμάτη από  τον παιδικό τους αυθορμητισμό.

 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΙΣ ΕΞΗΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ

ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ &ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ & ΠΑΙΔΙΑ

ΕΜΨΥΧΩΣΗ & ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΕΜΨΥΧΩΤΗ – ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΥ

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ &  ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

ΟΙ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

Η ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

MOYΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ & ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΓΟΝΕΩΝ

 

Σημείωση: Το σεμινάριο  προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: (ΔΕΠ-Υ)ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΟΧΗΣ – ΥΠΕΡΚΙΝΗΤΙΚΟΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΡΟΣ (PhD Παιδοψυχίατρος)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

«Δεν είναι συγκεντρωμένος», «Είναι αφηρημένος», «Δεν προσέχει στο μάθημα», «Είναι συνεχώς όρθιος μέσα στην τάξη». Τέτοιου είδους φράσεις ακούγονται πολύ συχνά στην καθημερινότητα τόσο από γονείς όσο και από εκπαιδευτικούς. Τι κρύβεται πίσω από αυτές τις φράσεις; Ποια παιδιά αφορά; Που οφείλεται και τι μπορεί να γίνει; Μπορεί λοιπόν να κρύβεται μία αναπτυξιακή διαταραχή που ονομάζεται Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠ-Υ) και επηρεάζει αρνητικά αρκετά παιδιά που πηγαίνουν σχολείο. Ίσως είναι ένα από τα σύγχρονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές και μέσω αυτών οι δάσκαλοι και οι γονείς.

Τα παιδιά με ΔΕΠ-Υ εμφανίζουν σημαντικές δυσκολίες με την προσήλωση της προσοχής τους σε μία δραστηριότητα ενώ ενδέχεται, παράλληλα, να εμφανίζουν σωματική υπερδραστηριότητα. Χαρακτηρίζονται από απροσεξία, αδεξιότητα, δυσκολίες στην αφοσίωση στις σχολικές υποχρεώσεις ή τη συμμόρφωση σε υποδείξεις. Η συγκεκριμένη διαταραχή συχνά σχετίζεται με αρνητικές επιδόσεις στο σχολείο, καθυστέρηση (ελλείμματα) στη μάθηση και στην επικοινωνία. Τα συμπτώματα συνήθως ξεκινούν στην προσχολική ηλικία. Στην παρούσα ημερίδα θα παρουσιασθούν αναλυτικά η συμπτωματολογία σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο, τα αίτια, οι επιπτώσεις καθώς και τρόποι ντιμετώπισης της συγκεκριμένης διαταραχής. Η ημερίδα απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους, παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς καθώς και σε φοιτητές των παραπάνω κλάδων.

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΜΟΥΣΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ, C. ORFF ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΛΑΪΚΟΙ ΧΟΡΟΙ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 5 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ (ΜSc  Μουσικοπαιδαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Η Mουσικοκινητική Aγωγή C. Orff είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δημιουργική κίνηση, το δημιουργικό χορό. Στο σεμινάριο αυτό θα αναφερθούμε στα βήματα που οδηγούν το παιδί στην κινητική δημιουργία και έκφραση. Με το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού και της εξερεύνησης θα οδηγηθούμε σε κινητικές συνθέσεις – χορογραφίες. Τέλος, θα διδαχθούν ξένοι λαϊκοί χοροί, αφού και αυτοί αποτελούν ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Μουσικοκινητικής Αγωγής C. Orff, συμβάλλουν στη γνωριμία με άλλους πολιτισμούς και αγκαλιάζουν τις μουσικές όλου του κόσμου.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

 

ΕΝΑΡΞΗ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ: ΚΥΡΙΑΚΗ  6  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ: 20 ΩΡΕΣ

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΟΝΘΩΝΑΙΟΥ (Παιδαγωγός – Εμψυχώτρια κατασκευών)

ΚΟΣΤΟΣ 150 ΕΥΡΩ

 

Τα υλικά γύρω μας είναι αμέτρητα και αρκεί να τα κοιτάξουμε λίγο διαφορετικά για να τα μεταμορφώσουμε σε όμορφες χρηστικές και διακοσμητικές κατασκευές. Το εργαστήριο αυτό έχει σκοπό να μας ανοίξει μια πόρτα για υλικά απλά και λειτουργικά που μπορούν να έχουν διαφορετικές εφαρμογές. Θα δουλέψουμε με decoupage, χαρτοπολτό, pappier mache, σύρμα, τσόχα, φελιζόλ, pate a sel, φυσικά υλικά και άλλα. Θα κάνουμε κατασκευές όπως ψηφιδωτό, mobile, διακοσμητικά, παιχνίδια από ανακυκλωμένα υλικά. Κατασκευές που μπορούν να κάνουν τα παιδιά στην τάξη μας & Άλλα Πολλά Από Τα Οποία Μπορούμε Εμείς να Εμπνευστούμε.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

*******************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ & ΕΚΦΡΑΣΗΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΞΙΟΤΗΤΩΝ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΕΡΑ ΒΟΡΥΛΛΑ (M.Ed.,Υποψ.Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Υπ.Περιβαλ.Εκπαίδευσης Δ/νσης Α/θμιας Εκπ/σης Ανατ. Αττικής)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Τι είναι η Αειφορία; Πώς μπορώ να προσεγγίσω τους 17 Στόχους της Αειφόρου Ανάπτυξης; Πώς συνδέονται με τα Εργαστήρια Δεξιοτήτων; Πώς μπορώ να καλλιεργήσω την ιδέα “χρησιμοποιώ τους πόρους για την τρέχουσα ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο χωρίς να στερώ δυνατότητες από τις μελλοντικές γενιές”; Σκοπός του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να εξοικειωθούν βιωματικά με εκπαιδευτικές τεχνικές που αναπτύσσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα (δημιουργικότητα, συνεργατικότητα, κριτική σκέψη και επικοινωνία) ενώ ταυτόχρονα αγγίζουν τη θεματολογία των 17 Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΛΕΠΩ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ: Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΟΠΤΙΚΗΣ ΓΩΝΙΑΣ PERSPECTIVE TAKING  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΧΡΥΣΑ ΚΟΥΡΑΚΗ (PhD,  Δασκάλα, Υπεύθυνη Πολιτισμικών  Θεμάτων  Δ/ΝΣΗΣ ΠΕ Ανατολικής  Αττικής)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Το εργαστήριο διαπραγματεύεται το θέμα της καλλιέργειας υιοθέτησης διαφορετικής οπτικής γωνίας (perspective taking), δηλαδή της ικανότητας να βλέπουμε και να ερμηνεύουμε τα πράγματα από την οπτική γωνία του “άλλου”. Η άσκηση στην αντίληψη της οπτικής γωνίας αναπτύσσει την ενσυναίσθηση και ανοίγει τους κοινωνικούς και συναισθηματικούς ορίζοντες των παιδιών δίνοντάς τους ταυτόχρονα τη δυνατότητα να αντιληφθούν “κρυμμένα”, έμμεσα νοήματα σε κείμενα και εικόνες.

Ως εργαλεία προτείνονται εικονογραφημένα βιβλία παιδικής λογοτεχνίας, τα οποία θα αποτελέσουν αφόρμηση για δραστηριότητες επικοινωνίας, προφορικής και γραπτής έκφρασης μέσα από τις οποίες υιοθετούνται διαφορετικές οπτικές γωνίες.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά και για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΑΥΤΙΣΜΟΣ: ΑΙΤΙΑ, ΔΙΑΓΝΩΣΗ, ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΤΥΠΟΥ ASPERGER

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  29 ΟΚΤΩΜΒΡΙΟΥ

Αναστασία Κατσούγκρη (Απόφοιτη του Π.Τ.Δ.Ε Αθήνας Υπ Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών, Πτυχιούχος Ειδικής Αγωγής – ΕΚΠΑ Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Τ.Π.Ε στην Εκπαίδευση» ΤΕΑΠΗ Αθήνας)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Συχνά συναντάμε παιδιά που δυσκολεύονται στις κοινωνικές συναλλαγές τους που είναι λίγο παράξενα παιδιά Είναι στο φάσμα του Αυτισμού άραγε; Πως θα το καταλάβω; Πως θα το αντιμετωπίσω; Ο Αυτισμός είναι ένα παζλ που κάθε φορά προσθέτουμε ένα κομμάτι του και προσπαθούμε να τον κατανοήσουμε για να τον αντιμετωπίσουμε Σε ερωτήματα που ταλανίζουν γονείς και εκπαιδευτικούς,  θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις, να ρίξουμε φως στο τούνελ του Αυτισμού   με στόχο πάντα το παιδί και την οικογένειά του. Η εκπαίδευση είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που απασχολεί τους γονείς παιδιών με αυτισμό. Εμείς θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε και γονείς για το πιο  είναι το κατάλληλο πλαίσιο για το παιδί τους

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΑ  ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΤΩΝ  ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ

(Από το σενάριο στη θεατρική πράξη-Πώς Προετοιμάζουμε τα Παιδιά για μια Μουσικοκινητική Παράσταση με Χορό & Τραγούδι)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΓΩΓΩ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ (Καθηγήτρια Μπαλέτου, Σκηνοθέτης, Κινησιολόγος & Εκπαιδευτικός Συγγραφέας)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Μέσα από ένα ήδη διαμορφωμένο, θεατρικό σενάριο, μαθαίνουμε πως μπορούμε να οδηγηθούμε σταδιακά στη θεατρική μας παράσταση. Θέμα μας τα παιχνίδια, ένα από αγαπημένα των παιδιών μας. Θα μάθουμε πως μπορούμε να τα ζωντανέψουμε, γνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητές τους. Θα αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να ανακαλύψει νέους τρόπους εκφραστικής και προσωπικής κίνησης, και θα αποκτήσουμε ένα σημαντικό υλι­κό για να μπορέσουμε να κατευθύνουμε την ομάδα μας. 1. Γνωριμία με το σενάριο, 2. Πλαίσια δράσεις, 3. Ρόλοι, 4. Ομάδες εργασίας, 5. Δη­μιουρ­γικοί αυτοσχεδιασμοί, 6. Μουσικοκινητικά παιχνίδια, 7. Χρήση της αφήγησης

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ & ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΣ ΕΠΟΧΕΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑ of Arts in Education, of Arts στις Θεατρικές Σπουδές (Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Οι τέσσερις εποχές έχουν εμπνεύσει μεγάλους μουσικούς και ζωγράφους. Για τις τέσσερις εποχές πλέκονται ιστορίες στο λαϊκό παραμύθι. Είναι οι εναλλαγές των εικόνων στη φύση. Είναι τα χρώματα που αλλάζουν. Είναι τα συναισθήματα που μας επηρεάζουν. Στο θεατρικό αυτό εργαστήρι οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τη δική τους ιστορία για τις τέσσερις εποχές. Με πυξίδα τις τεχνικές του Εκπαιδευτικού Δράματος θα ταξιδέψουν στο χρόνο. Μέσα από ρόλους που θα επιλέξουν, θα βιώσουν , θα δημιουργήσουν , θα μοιραστούν ιδέες , θα αναπτερώσουν τη φαντασία τους με κύριο και βασικό στόχο τη χαρά της γνώσης!

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΡΑΜΥΘΙΟΥ- ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  13 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΦΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ  (Ηθοποιός – Συγγραφέας)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Στην ημερίδα θα μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε για την αναζήτηση παραμυθιού κατάλληλου για δραματοποίηση, για τη δημιουργία διαλόγων για τη δομή, την πλοκή, το χώρο, καθώς και την δημιουργία παράστασης.Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα συνοπτικό θεωρητικό πλαίσιο και μια λίστα παιχνιδιών.  Το σεμινάριο περιλαμβάνει βιωματικά παιχνίδια και ασκήσεις δημιουργικής γραφής.

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΩΣ ΜΕΣΟ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΝΝΟΙΩΝ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΧΡΥΣΑΝΘΗ ΖΕΠΑΤΟΥ (ΜSc Εκπαιδευτικός Μουσικής, Μέλος συγγραφικής ομάδας Διδακτικού Πακέτου «Μουσική Ε΄ Δημοτικού»)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Η ανθρώπινη φωνή είναι το πιο φυσικό και το πιο προσωπικό μέσο μουσικής έκφρασης. Στην ημερίδα θα δούμε πως ένα τραγούδι μπορεί να αποτελέσει αφόρμηση για τη βιωματική προσέγγιση των μουσικών εννοιών. Θα ανιχνεύσουμε σε παραδοσιακά τραγούδια και παιδαγωγικά παιδικά τραγούδια τα στοιχεία εκείνα που οδηγούν σε βαθύτερη μουσική κατανόηση. Είτε δια ζώσης είτε εξ αποστάσεως (μέσω υπολογιστή) θα εμπλακούμε σε ατομικές και ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες ενεργητικής ακρόασης, εκτέλεσης κι ακόμη δημιουργίας τραγουδιών για να προσεγγίσουμε βιωματικά τις βασικές μουσικές έννοιες της μελωδίας, του ρυθμού, της δομής, της συνήχησης και του ηχοχρώματος. Θα ακολουθήσει αναλυτική και θεωρητική προσέγγιση των εννοιών και της μουσικοπαιδαγωγικής τους σημασίας και λειτουργίας.Με επίκεντρο το τραγούδι θα δούμε τέλος πως μπορούμε να σχεδιάζουμε παιγνιώδεις μουσικές δραστηριότητες που αναπτύσσουν τις μουσικές μας δεξιότητες, ώστε να μαθαίνουμε…«παίζοντας»!

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΙΛΑΝΕ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟ  ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ ΩΣ ΜΕΣΟ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Αναστασία Κατσούγκρη (Απόφοιτη του Π.Τ.Δ.Ε Αθήνας Υπ Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Πατρών,
Πτυχιούχος Ειδικής Αγωγής – ΕΚΠΑ Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών «Τ.Π.Ε στην Εκπαίδευση» ΤΕΑΠΗ Αθήνας)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Το παιδί προσπαθεί να επικοινωνήσει μέσα από την ζωγραφιά του Στην αρχή μουτζουρώνει και μετά αποτυπώνει ,σχεδιάζει , χρωματίζει. Ημερίδα στοχεύει στον κατανόηση και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ερμηνείας του παιδικού ιχνογραφήματος ως προβολική τεχνική ως μέσο κατανόησης της παιδικής ψυχής. Θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν στοιχεία του ιχνογραφήματος με στόχο την κατανόηση της προσωπικότητας και της λειτουργικότητας του παιδιού  σε όλες τις αναπτυξιακές του φάσεις. Θα αναλυθούν μελέτες περιστατικών και θα υπάρξει πρακτική εφαρμογή περιστατικών σε συνδυασμός με τα ιχνογραφήματα.

 

 ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΝΟΗΤΙΚΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ : ΟΡΙΣΜΟΣ-ΚΛΙΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ – ΑΙΤΙΟΠΑΘΟΓΕΝΕΙΑ -ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ-ΔΙΑΦΟΡΙΚΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΣΥΝΝΟΣΗΡΟΤΗΤΑ- ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ 19  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΥΡΟΣ  (MDPhD Παιδοψυχίατρος)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

• Προσεγγίσεις – τρόπος αντιμετώπισης και αποκατάστασης • Aντιμετώπιση – εκπαίδευση, αποκατάσταση – κοινωνική ένταξη.

 • Παρουσιάζονται αιτιολογικά μοντέλα που ερμηνεύουν την επιθετικότητα στα παιδιά.

  Στην ημερίδα θα ενημερωθούμε για την αιτιοπαθογένεια της νοητικής καθυστέρησης, την φαινομενολογία σε όλο το ηλικιακό φάσμα, καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους διάγνωσης. Επιπλέον, θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις σύγχρονες πρακτικές αντιμετώπισης των συναισθηματικών και ακαδημαϊκών δυσκολιών που τις συνοδεύουν, καθώς και την κοινωνική αποκατάσταση και επανένταξη των ατόμων, τόσο μέσα από τον ρόλο του εκπαιδευτικού, όσο και από τον ρόλο του γονέα. Επίσης, θα αναφερθούμε στις θεραπευτικές ευκαιρίες και πλαίσια τα οποία υπάρχουν ειδικά στη χώρα μας.

 

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΨΥΧΟΜΕΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ

 

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ ΜΠΑΚΟΜΗΤΡΟΥ (PhD ΜSc Κλινική Νοσοκομειακή Ψυχολόγος – Οικογενειακή Σύμβουλος, Συνεργάτιδα Παν/μίου Αθηνών)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΛΙΜΑΚΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΕΠ/Υ-ΙV

ΚΟΣΤΟΣ 150 ΕΥΡΩ

 

Στόχος:

Εκπαίδευση στη χρήση και ερμηνεία της Ελληνικής κλίμακας αξιολόγησης της ΔΕΠ-Υ-IV

 

Κατασκευαστές: Κλίμακα ADHD-IV G. J. Du Paul, T. J. Power, A. D. Anastopoulos
(στάθμιση Καλαντζή-Αζίζι Αναστασία, Αγγελή Κατερίνα, Ευσταθίου Γιώργος)

 

Απευθύνεται:

Σε Ψυχολόγους, Εκπαιδευτικούς, Εργοθεραπευτές, Νηπιαγωγούς, Λογοπεδικούς κ.λ.π.

 

Εποπτεία στη χορήγηση του τεστ

Εκπαίδευση: 10 ωρών

 

Θα δοθεί πλούσιο υλικό από τη σύγχρονη βιβλιογραφία και αρθογραφία

 

Το σεμινάριο προσφέρεται και για παρακολούθηση εξ αποστάσεως, εφόσον κριθεί απαραίτητο ή το επιθυμεί ο συμμετέχοντας χωρίς να παρακωλύεται ο βιωματικός του χαρακτήρας

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ & ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ 

 

ΚΥΡΙΑΚΗ   20  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΓΑΒΡΙΕΛΑΤΟΣ  (Δάσκαλος)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Το Θέατρο Σκιών με πρωταγωνιστή τον Καραγκιόζη και την παρέα του αποτελεί εδώ και πολλές δεκαετίες ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά θεάματα των μικρών παιδιών στην Ελλάδα. Οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορούν να αξιοποιήσουν τα ερεθίσματα των παιδιών για το θέμα και να προσεγγίσουν πολύπλευρα το Θέατρο Σκιών με στόχο να κατευθύνουν τα παιδιά στην κατασκευή φιγούρας, στην ανάλυση της προσωπικότητας των χαρακτήρων,  στη δημιουργία σεναρίου ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους, στην επιλογή κατάλληλης μουσικής, στην σκηνοθεσία μίας παράστασης και τέλος στην παρουσίαση της. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας θα διερευνήσουμε   τις τεχνικές για την υλοποίηση των παράπανω βημάτων – στόχων και θα προτείνουμε κατάλληλες ψηφιακές εφαρμογές που θα συνδυάσουν τις παραδοσιακές τεχνικές με τις νέες τεχνολογίες.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ 

Με αφορμή το βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση «Το ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο στολίδι».

 

Εκδόσεις Μεταίχμιο  •  ΚΥΡΙΑΚΗ  20  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ •  Κόστος 20 ευρώ

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΔΑΡΛΑΣΗ (Συγγραφέας, Σκηνοθέτης & Θεατρολόγος)

 

Πώς διαβάζοντας ένα βιβλίο γράφουμε τις δικές μας ιστορίες  κι εν τέλει πως ως ομάδα καταλήγουμε σ’ ένα συλλογικό κείμενο για μια θεατρική του παρουσίαση στο σχολείο.«Η έμπνευση δεν είναι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ποιητής αλλά η κατάσταση στην οποία ο ποιητής ελπίζει να θέσει τον αναγνώστη» είχε πει ο μεγάλος Γάλλος ποιητής Πολ Βαλερί. Μέσω της δημιουργικής ανάγνωσης της ιστορίας «Το Ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο στολίδι» θα προσπαθήσουμε να εμπνευστούμε και να συγγράψουμε τα δικά μας κείμενα για μια ιστορική περίοδο  και με αφορμή τα Χριστούγεννα και τελικά ένα συλλογικό κείμενο -καμβά για μια σχολική παράσταση.

Στόχος δεν είναι η δραματοποίηση του βιβλίου, αλλά η ανίχνευση του όποιου συγκινησιακού αντικρίσματος μπορεί να προκαλεί στο μαθητή η ανάγνωση ενός λογοτεχνικού κειμένου και η μετουσίωσή του σε πρωτότυπη δημιουργία. Ανιχνεύουμε το πώς  η ανάγνωση μιας ιστορίας μπορεί να δώσει αφορμή για έμπνευση για να γράψουμε, χρησιμοποιώντας την ενσυναίσθηση και την προσωπική μνήμη, ιστορίες δικές μας. Καθώς και το κατά πόσο από την προσωπική έκφραση κι έκθεση μπορούμε να περάσουμε στο στάδιο όπου δουλεύοντας συλλογικά καταλήγουμε σε ένα κείμενο, αποτέλεσμα συνδημιουργίας το οποίο και θα παρουσιάσουμε θεατρικά.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΨΥΧΟΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΙΩΝ & ΕΦΗΒΩΝ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΣΑΛΩΜΗ ΚΑΦΟΥΡΗ (PhD Ψυχολόγος- Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Η ημερίδα στοχεύει στην παρουσίαση και ανάλυση των πιο κεντρικών ψυχικών διαταραχών της παιδικής ηλικίας. Οι διαταραχές που θα παρουσιαστούν είναι οι εξής:·       Αγχώδεις διαταραχές (Διαταραχή άγχους αποχωρισμού, Γενικευμένη αγχώδης διαταραχή, Διαταραχή αποφυγής)·       Ψυχαναγκαστική-Καταναγκαστική Διαταραχή·       Σχολική φοβία – Σχολική άρνηση· Παιδική Ψύχωση-Σχιζοφρένεια

Η ημερίδα απευθύνεται σε ψυχολόγους, ψυχοθεραπευτές, συμβούλους, παιδαγωγούς και νηπιαγωγούς καθώς και σε φοιτητές των παραπάνω κλάδων

 

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΩΣ ΟΧΗΜΑ ΓΙΑ ΔΙΑΘΕΜΑΤΙΚΑ & ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ(PROJECTS)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ  26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

ΕΦΗ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΥ  (M.Α. Music Education, Μουσικοπαιδαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Σε αυτό το σεμινάριο θα εστιάσουμε σε μια αναλυτική παρουσίαση όλων των βημάτων που οδηγούν σε ένα επιτυχημένο project(σχέδιο εργασίας). Η εκπαιδευτική αξία και ο ρόλος των project έχει αναδειχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπως διαφαίνεται και από τα νέα προγράμματα σπουδών ΑΠΣ και ΔΕΠΠΣ καθολικού σχεδιασμού. Η μέθοδος project είναι μια βιωματική εκπαιδευτική μέθοδος που εμπλέκει δημιουργικά όλα τα παιδιά, προσεγγίζει διαθεματικά το αναλυτικό πρόγραμμα και εφαρμόζεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης, από το νηπιαγωγείο μέχρι το πανεπιστήμιο. Τα project μπορούν επίσης να υποστηρίξουν καίρια και σύγχρονα εκπαιδευτικά αιτήματα, όπως τα εργαστήρια δεξιοτήτων, την ομαδοσυνεργατικότητα, την διαφοροποιημένη διδασκαλία, την ανεστραμμένη τάξη κ.λπ. Συγκεκριμένα το σεμινάριο θα εστιάσει στις παρακάτω έννοιες:

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ  ΓΡΑΦΗΣ <ΕΣΥ ΛΕΓΕ ΜΕ ΕΜΠΕΝΙΖΕΡ!!!!!>

 

Εκδόσεις Πατάκη •  ΚΥΡΙΑΚΗ 27  ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ •   Κόστος 20 ευρώ

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ (Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας παιδικών βιβλίων)

 

Είναι τα Χριστούγεννα για όλους; Για μικρούς και μεγάλους; Για υγιείς και ασθενείς; Για αρτιμελείς και ανάπηρους; Για πλούσιους και για φτωχούς; Μα ποιος είναι αυτός ο μυστηριώδης Χ που θέλει να αποδείξει ότι τα Χριστούγεννα είναι χαρά; Τι λένε οι ήρωες των παραμυθιών όπως ο Ιωάννης, ο Βασίλης, η Νιάνια, ο ΚαλΟκάντζαρος; Μήπως και ο Χ προέρχεται από κάποιο παραμύθι;

Μια δράση δημιουργικής γραφής με θέμα την άσκηση της ενσυναίσθησης που θα οδηγήσει τα παιδιά να ανακαλύψουν το αληθινό μήνυμα των Χριστουγέννων. Απαραίτητα υλικά : Φαντασία – Αλληλοκατανόηση – Σεβασμός – Αλληλοβοήθεια – Αγάπη χωρίς περιορισμούς και προκαταλήψεις. Φέρτε τα χαρτιά και τα μολύβια σας και πάμε…

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΤΟ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΟ & ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΔΙ (ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ – ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 

ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ ΤΣΙΩΡΟΥ  (Φιλόλογος, MSc Ψυχολόγος Εφηβικής & Αναπτυξιακής Υγείας)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Το σεμινάριο-ημερίδα απευθύνεται σε όλους τους ειδικούς και φοιτητές που ασχολούνται με θέματα εκπαίδευσης και ανάπτυξης των παιδιών προσχολικής και σχολικής ηλικίας (δασκάλους, νηπιαγωγούς, λογοπεδικούς, ψυχολόγους, ιατρούς, εκπαιδευτικούς κ.α.)καθώς και γονείς που θέλουν να κατανοήσουν τη φύση της χαρισματικότητας.
Στόχοι: Να εισαχθούν   σε βασικές επιστημονικές προσεγγίσεις σε θέματα ταλέντου και χαρισματικότητας,

 • Να γνωρίσουν βασικά κριτήρια αξιολόγησής της. Να μελετήσουν και να ασκηθούν βιωματικά σε προτάσεις εξατομικευμένων προγραμμάτων διδασκαλίας και σε τεχνικές καλλιέργειας της δημιουργικής σκέψης. Να προβληματιστούν πάνω στη συναισθηματική διάσταση της χαρισματικότητας και σε θέματα συμβουλευτικής οικογενειών των χαρισματικών παιδιών.

 

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΝΤΕΚΕΚΤΙΒ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ & Η ΑΛΦΑΒΗΤΑ

 

Εκδόσεις Διάπλαση Δίπτυχο  •   ΣΑΒΒΑΤΟ  3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ •   Κόστος 20 ευρώ

ΝΙΚΗ ΚΑΝΤΖΟΥ (Διδάκτωρ Μουσειακής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ & Συγγραφέας

Η Ντετέκτιβ της Τέχνης συγκεντρώνει έργα  ζωγραφικής και τα παρατηρεί µε κέφι, χιούµορ και ενθουσιασµό για να λύσει τους γρίφους της αλφαβήτας! Αναζητά την περιπέτεια και σας προσκαλεί να συµµετάσχετε σε ένα εργαστήρι εξερεύνησης, όπου οι συγκινήσεις και οι εκπλήξεις δεν σταµατούν ποτέ! Μαθαίνουμε τα γράμματα μέσα από την παρατήρηση έργων τέχνης. Το παιχνίδι ξεκινά!

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΦΗΓΗΣΗΣ

 

Εκδόσεις Πατάκη   •   ΚΥΡΙΑΚΗ 4  ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ  •   Κόστος 20 ευρώ

ΛΙΛΗ ΛΑΜΠΡΕΛΛΗ (Συγγραφέας – Αφηγήτρια παραμυθιών)

 

Τι είναι αφήγηση παραμυθιών; Πρακτική προσέγγιση της αφηγηματικής τέχνης. Με ποια εφόδια μπαίνουμε στο κέντρο του λόγου και «παραδίδουμε» ένα παραμύθι; «Παρασταίνουμε» τον παραμυθά ή «είμαστε» ο παραμυθάς; Με ποιους τρόπους αφηγούμαστε μια ιστορία; Ποιο κείμενο χρησιμοποιούμε για τη δική μας, προσωπική αφήγηση ενός καταγραμμένου παραμυθιού; Τι περιθώρια αυτοσχεδιασμού έχουμε; Πώς υποστηρίζουμε τα πρόσωπα του παραμυθιού; Πώς υποστηρίζουμε τη μουσικότητα της παραλλαγής μας; Υπάρχουν τεχνικές; Τι πρέπει να αποφεύγουμε τη στιγμή της αφήγησης;

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ” ΓΟΝΙΟΣ ΓΙΝΕΣΑΙ, ΔΕΝ ΓΕΝΝΙΕΣΑΙ”

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 

ΣΑΛΩΜΗ ΚΑΦΟΥΡΗ  (PhD Ψυχολόγος- Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Οι περισσότεροι γονείς παλεύουν καθημερινά με τον μητρικό/ πατρικό τους ρόλο καθότι η καθοδήγηση των παιδιών είναι πλέον αδιαμφισβήτητα πολύ δύσκολη, λόγω διαφόρων πιέσεων που βιώνουν οι γονείς, καθώς επίσης και των προσωπικών ιστοριών που κουβαλά κάθε γονιός. Στην Ημερίδα αυτή, θα αναπτύξουμε τις δυσκολίες που βιώνουν οι σημερινοί γονείς, τους διαφορετικούς τύπους γονέων βάσει της θεωρίας της συναισθηματικής νοημοσύνης, και θα πραγματοποιηθεί συζήτηση επιτρέποντας χρόνο για προβληματισμό στην ομάδα.Έπειτα, θα αναφερθούμε στο μοντέλο συναισθηματικής νοημοσύνης όπως αναπτύχθηκε από τον D.Goleman, και πως αυτό, μέσα από παραδείγματα, μπορεί να εφαρμοστεί.

Η Ημερίδα απευθύνεται σε φοιτητές και επαγγελματίες ψυχολόγους, κοιν. λειτουργούς, παιδαγωγούς, εκπαιδευτικούς και γονείς.

 

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************

 

Η ΣΥΝΘΕΣΗ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗΣ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ & ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ

 

Εκδόσεις ΝήσοςΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ •   Κόστος 20 ευρώ

ΝΙΚΟΛΑΣ ΤΣΑΦΤΑΡΙΔΗΣ (ΜΑ, PhD, ΕΕΠ Μουσικής Αγωγής, ΤΕΑΠΗ, ΣΕΑ, ΕΚΠΑ)

 

Η σύνθεση είναι ένα εργαλείο προσέγγισης της μουσικής το οποίο χρησιμοποιείται στην οργανωμένη μουσική εκπαίδευση (ωδεία, μουσικές σχολές) για συγκεκριμένα ήδη όπως για παράδειγμα ο κύκλος των θεωρητικών σπουδών. Η σύνθεση όμως μπορεί και πρέπει να χρησιμοποιείται στην υποχρεωτική εκπαίδευση, εκεί δηλαδή που η μουσική είναι ένα διδακτικό αντικείμενο εγκύκλιων σπουδών, ως ένα εργαλείο παιδαγωγικής προσέγγισης της μουσικής. Η σύνθεση στην δυτική κυρίως μουσική σκέψη αποτελείται από ένα πρωτογενές  ηχητικό υλικό το οποίο επεξεργάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να αποτελέσει ένα οργανωμένο μουσικό γεγονός. Τόσο η διαδικασία όσο και το τελικό προϊόν είναι μια πορεία γνώσης των στοιχείων που απαρτίζουν τη μουσική και αναπτύσσουν την λανθάνουσα μουσικότητα του παιδιού.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ STEAM ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ& ΠΡΩΤΟΣΧΟΛΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΥΣ ΜΥΘΟΥΣ

« Ηχώ & Νάρκισσος »&« Ο Μύθος του Φαέθων ».

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

 ΜΑΡΙΑ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗ (PhD, Επίκουρη Καθηγήτρια, Παν/μιο Δυτικής Αττικής, Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας ,Πρώιμη παιδική ηλικία)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Τα σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα διεθνώς τονίζουν την αξία του κινήματος STEAM που αποτελεί μία διεπιστημονική, ολιστική προσέγγισης της γνώσης. Οι επιστήμες, οι νέες τεχνολογίες, η μηχανική, οι τέχνες και τα μαθηματικά αποτελούν τους πυλώνες αυτής προσέγγισης. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, οι εκπαιδευτικοί με αφορμή αρχαίους μύθους θα έχουν την ευκαιρία    να αναλύσουν επιστημονικές έννοιες (π.χ., μετάδοση ήχου, ανάκλαση, ζωντανοί οργανισμοί),·  να σκεφτούν πειράματα (π.χ., βύθιση και επίπλευση, ηχώ),·  να συνδυάσουν αρχές της μηχανικής (π.χ., καθρέπτες να ενσωματώσουν νέες τεχνολογίες (π.χ., εκπαιδευτική ρομποτική, ηλεκτρονικά φύλλα εργασίας ),·   να συμπεριλάβουν μαθηματικούς υπολογισμούς (π.χ., μετράμε την ταχύτητα του ήχου),·  να εκφραστούν δημιουργικά μέσα από τις τέχνες. Μαθαίνοντας για το STEAM οι εκπαιδευτικοί θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη των δεξιοτήτων των παιδιών που απαιτούνται για τον 21ο αιώνα, όπως τη δημιουργικότητα.

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: Η ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ   

ΜΑΡΙΑ ΦΕΡΕΝΤΙΝΟΥ (ΜSc Κλινική Ψυχολόγος, Συστημική Θεραπεύτρια Ατόμου & Οικογένειας)

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΠΕΤΣΙΩΤΟΥ (PhD Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας -Συστημική Θεραπεύτρια)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

 • Βασικές αρχές συστημικής προσέγγισης • Εφαρμογή συστημικής προσέγγισης στο εκπαιδευτικό πλαίσιο • Τεχνικές Συστημικής προσέγγισης στο σχολείο Το σχολείο αποτελεί ένα σύστημα, το οποίο ανήκει σε ευρύτερα συστήματα και εμπεριέχει υποσυστήματα. Στην ημερίδα αυτή οι συμμετέχοντες θα εξοικειωθούν με τις βασικές αρχές της συστημικής προσέγγισης και πώς αυτές μπορούν να εφαρμοστούν σε εκπαιδευτικά πλαίσια, ενισχύοντας τους μαθητές και βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητα του σχολείου. Θα έρθουν, επίσης, σε επαφή, με βιωματικό τρόπο, με συγκεκριμένες τεχνικές της συστημικής προσέγγισης και πώς αυτές μπορούν να βελτιώσουν την επικοινωνία μεταξύ των διαφόρων συστημάτων αλλά και να αξιοποιηθούν για ένα διαφορετικό χειρισμό δύσκολων καταστάσεων.

 

ΘΑ ΔΟΘΕΙ ΥΛΙΚΟ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΜΟΥΣΙΚΟΚΙNΗΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ CARL ORFF: (ΣΤΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ & ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ)

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΜΑΡΙΑ ΦΙΛΙΑΝΟΥ (Μουσικοπαιδαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Η διαθεματικότητα στη Μουσική Εκπαίδευση είναι μέσο ολοκληρωμένης προσέγγισης της γνώσης και δίνει τη δυνατότητα εμπλουτισμού και επεξεργασίας των θεμάτων που επιλέγονται στο σχολικό πλαίσιο από διαφορετικές ειδικότητες, επομένως συμβάλλει και στη συνεργασία των εκπαιδευτικών. Η Μουσικοκινητική Αγωγή Orff δίνει πλούσιο υλικό στα χέρια των εκπαιδευτικών για διαθεματικές εφαρμογές τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στο δημοτικό. Στο σεμινάριο αυτό θα επεξεργαστούμε διαθεματικές έννοιες και θα συνδυάσουμε τη μουσική, την κίνηση και το λόγο με αφορμή θέματα από τα βιβλία που χρησιμοποιούνται στην εκπαίδευση.

 

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************

 

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΔΡΑΜΑ & ΓΛΩΣΣΑ:«Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΜΑΣ ΖΩΗ»

 

ΚΥΡΙΑΚΗ  18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

ΒΟΥΒΟΥΣΗ ΜΑΡΙΑ (ΜΑ of Arts in Education, of Arts στις Θεατρικές Σπουδές (Δασκάλα Δράματος, Νηπιαγωγός)

ΚΟΣΤΟΣ 50 ΕΥΡΩ

 

Το φανταστικό πλαίσιο αυτού του θεατρικού εργαστηρίου διαδραματίζεται «Στη Χώρα της Γνώσης και της Επικοινωνίας» όπου οι άνθρωποι της εκμεταλλεύονται τα γράμματα και τα χρησιμοποιούν φτιάχνοντας συνεχώς δυσάρεστες λέξεις. Τα γράμματα επαναστατούν και επιβάλουν στους ανθρώπους να λένε και ευχάριστες. Τα πράγματα χειροτερεύουν όταν οι άνθρωποι ανακατεύουν τις ευχάριστες με τις δυσάρεστες και η κούραση και η θλίψη τους μεγαλώνει. Τα γράμματα σε απάντηση σταματούν να εργάζονται. Οι άνθρωποι σιωπούν και παλεύουν να βρουν νέους τρόπους να μάθουν και να επικοινωνήσουν. Τι έχασαν; Τι κέρδισαν;

Σημείωση: Η ημερίδα προσφέρεται και για παρακολούθηση δια ζώσης αλλά & για παρακολούθηση εξ αποστάσεως.

 

********************************************************************************